Mooi artikel

In het nieuws: “Oefenmuurtje wordt nieuw tenniscomplex”

De tennishal en het aangrenzende BLTC-tennispark aan de Hendrik Smitlaantje 4 in Blaricum beginnen binnenkort aan een tweede leven. Als ’BLTC In Between’ groeien zij uit tot een modern commercieel sportcentrum, waarin behalve tennis en squash straks ook padel en fitness kan worden beoefend en het bovendien prettig vertoeven is. Daarvoor tekent de nieuwe eigenaar van de hal, Ernst ter Meulen, in nauwe samenwerking met tennisvereniging BLTC. 

De kantine van BLTC heeft een metamorfose ondergaan. Sober, sleets en puur functioneel heeft plaatsgemaakt voor een luxe loungesfeer. Nieuwe gietvloer, nieuwe bar, luxueus ogende zitjes, kekke poefjes van velours, grote uitnodigende plofbank met bijzettafeltjes en een imposante stamtafel met stoer stalen onderstel. De zwart geschilderde kozijnen ogen groter dan voorheen en het zwarte plafond geeft intimiteit. Midden in die ruimte staat Ernst ter Meulen te praten met een delegatie van de lokale cateraar Bruno, die pastagerechten en andere Italiaanse verwennerijen voor ’BLTC In Between’ gaat leveren. 

Ter Meulen is de man achter deze metamorfose; de brenger van licht in de behoorlijk uitzichtloze situatie van tennisvereniging BLTC. In het laatste decennium is het ledenaantal van de club snel teruggelopen. Er is nog maar net de helft over van de ooit dik achthonderd leden. Dat heeft negatieve invloed op de inkomsten, die onder meer nodig zijn voor onderhoud van het park. Voeg daarbij dat vrijwilligers steeds moeilijker te vinden zijn en dat in zo’n neerwaartse spiraal geldschieters echt niet staan te trappelen om moderniseringen te financieren en het horrorscenario is compleet. De vraag hoe houden we de club in leven heeft het bestuur, onder leiding van voorzitter Nico van Wieringen heel wat hoofdbrekers en slapeloze nachten gekost. 

Er werden wel plannen voor een revitalisering gemaakt, maar die kwamen nooit van de grond. Complicerende factor in het geheel was dat de club in het tennisseizoen gebruiker, maar geen eigenaar, was van de tennishal. In de zomermaanden runde de club de tennishal en kantine en in de wintermaanden was dat de zorg van de voormalig eigenaar.

De ommekeer in deze toch wel wat uitzichtloze situatie kwam via het oefenmuurtje op het park. Laarder Ernst ter Meulen, die met zijn hele gezin lid is van de club, besloot dat er wat moest gebeuren aan de slechte staat waarin dat muurtje verkeerde. ,,Ik groeide op in Hilversum en tenniste bij Het Melkhuisje. Urenlang stond ik daar tegen de oefenmuur te slaan. Toen ik zag hoe slecht het muurtje van BLTC erbij stond besloot ik een nieuwe te sponsoren. Zo’n muurtje is belangrijk voor de jeugd. En als je de jeugd hebt, heb je de toekomst’’, zegt de vastgoedondernemer.

Zoals dat gaat met uitgestoken vingers, probeerde het BLTC-bestuur meteen ook de rest van de hand te grijpen: Of Ter Meulen misschien ook trek had in het sponsoren van de aanleg van een padelbaan. Zo’n voorziening voor een relatief eenvoudige te leren racketsport die sterk in opkomst is, zou nieuwe leden kunnen trekken, zo hoopte BLTC. Die trek had de Laarder niet. Hij wilde niet hapsnap sponsoren. En nee, belangstelling voor een bestuursfunctie had hij evenmin. Toch werd Ter Meulen getrickerd door het verzoek. Hij ging het gesprek aan met het clubbestuur en langzaam ontstond het idee: waarom zou hij niet de hele ’toko’ opkopen.

En zo geschiedde het. Niet zonder slag of stoot en niet van de ene op de andere dag, maar nu, inmiddels dik twee jaar verder, maakt een herboren tenniscomplex onder de nieuwe eigenaar zich op voor de nieuwe start. Die is slechts het begin van wat over enkele jaren moet uitgroeien tot een hypermodern commercieel racket- en fitnesscentrum en thuishonk van BLTC. De plannen voor de nieuwbouw van het complex met uitzondering van de tennishal waren eigenlijk ruim een jaar geleden al op hoofdlijnen rond. Maar toen kwam corona en toonde de bank zich opeens niet meer zo happig om vele miljoenen te investeren in het project. 

In plaats van bij de pakken neer te zitten, gooiden Ter Meulen en Van Wieringen het roer om. Immers, als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.  ”We besloten dan maar een zo optimaal mogelijke tussenstap te zetten. Vandaar de naam BLTC In Between. Alle bestaande voorzieningen krijgen een upgrade en voorzichtig zetten we wat stapjes richting de toekomst. Als zich dat in de komende jaren gaat bewijzen dan zal de bank mogelijk ook weer vertrouwen krijgen in het project en wordt de nieuwbouw alsnog mogelijk’’, zegt Ter Meulen. 

Ook al is het een tussenstap, BLTC In Between komt in de loop van de komende maanden heel dicht bij wat het uiteindelijk moet worden: een complex met optimale voorzieningen voor sporters van alle niveaus. Met een eigen fitnesscentrum, een eigen tennisschool, binnenbanen met Australien hardcourt banen, gravel buitenbanen waarvan er twee ’s winters overdekt worden, vier padelbanen, squashbanen en een horecavoorziening waar het zo prettig vertoeven is dat je er ook zonder racket in je hand graag binnenloopt voor een gezonde, lekkere maaltijd of een aangekleed drankje. 

De eerste fase daarvan nadert inmiddels voltooiing. De oude sleetse kantine kreeg een upgrade, ook de gravelbanen en het terras worden nu grondig onderhanden genomen. Alles is erop gericht dat de leden van BLTC en ieder ander die daar zin in heeft over een paar weken weer een balletje kunnen slaan op het complex.

In de maanden daarna volgt de tweede fase die rond oktober klaar moet zijn: er worden vier padelbanen aangelegd en er komt een overkapping over de achterste buitenbanen. Ondertussen gaat er ook gewerkt worden aan het fitnesscentrum dat over twee verdiepingen een plekje krijgt in de tennishal. Een van de binnenbanen wordt daarvoor opgeofferd. De hal zelf wordt voorzien van een nieuwe speelvloer, geschikt voor het spelen van wedstrijden op hoog niveau. 

Ter Meulen kiest er bewust voor met zijn nieuwe opgerichte onderneming RFCB (Racket- en Fitnesscentrum Blaricum) BV serieus te investeren in het tenniscomplex. Alles moet kloppen en niets mag nog afhankelijk zijn van vrijwilligers. Zo is voor het onderhoud van de banen een professioneel bedrijf ingehuurd. Voor de horeca heeft Ter Meulen Gigi van Es als manager gestrikt. Zij gaat zorgen dat bezoekers van de hal overwegend gezonde verse producten voorgeschoteld krijgen. Daarvoor zal ze waar mogelijk samenwerken met lokale ondernemers als Bruno, patissier Rémy en het Larense Vis Atelier.  Met hun aanpak hopen Ter Meulen en Van Wieringen een plek te creëren die door zijn voorzieningenniveau nieuwe mensen trekt en aan zich bindt. Jongeren die op hoog niveau willen lessen en wedstrijden spelen. En via die jongeren ouders die de mogelijkheden van het nieuwe centrum ontdekken en daarover gaan praten met vrienden en kennissen. Van Wieringen: “Het ouderwetse clubgevoel zal plaats kunnen maken voor een nieuw clubgevoel.  We willen hier iets bieden dat gebruikers een thuisgevoel geeft.”

Bron: Gooi en Eemlander ( https://www.gooieneemlander.nl/ )

Download artikel in PDF: https://bltc-inbetween.nl/wp-content/uploads/2021/02/BLTC-In-Between.pdf

Delen is lief ♡

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nieuwsbrief

Altijd onregelmatig, nooit saai: schrijf je nu in en blijf op de hoogte van onze BLTC In Between!